Mandelbrot fractals

Mijn naam is Koenraad Koster en ik ben amateur beeldend kunstenaar en maak unieke Mandelbrot fractals op de computer en tablet. Heeft u vragen, opmerkingen, complimenten of een verzoek om een expositie? Neem dan contact op met mij door middel van het contactformulier. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave op volledig beeldscherm.

Een fractal, soms ook fractaal genoemd, is een meetkundige figuur die zelfgelijkend is, dat wil zeggen opgebouwd is uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractals hebben een oneindige hoeveelheid details, en bij sommige fractals komen motieven voor die zich op steeds kleinere schaal herhalen. Doorgaans kunnen fractals gegenereerd worden door het herhaald toepassen van een bepaalde bewerking. De term fractal werd geïntroduceerd in 1975 door Benoît Mandelbrot en is afgeleid van het Latijnse fractus (gebroken).

Wiskundige objecten met fractale eigenschappen werden eind 19e en begin 20e eeuw ontdekt door wiskundigen als Karl Weierstrass, Helge von Koch, Georg Cantor, Henri Poincaré en Gaston Julia. De fractalmeetkunde is de tak van wiskunde die zich bezighoudt met de eigenschappen van fractals. Het is een aanvulling op de klassieke meetkunde, met toepassingen in wetenschap, technologie en computerkunst.

De bekendste fractals zijn de Mandelbrotverzameling en de Juliaverzameling.

Bron: nl.wikipedia.org